HTML

The Lord of the Rings LCG

Hírek, lapok, szabályok, játszmák és egyéb érdekességek a Fantasy Flight Games kártyajátékáról, The Lord of the Rings LCG-ről.

Utolsó kommentek

  • Elwe: Szia! A LOTR-HU-ra költözött az oldal és kivételesen valamirt most nem ér... (2012.07.31. 18:15) "Egy rég várt ünnepély"
  • vincu: Mi a miniaturemarket.com-ról szoktunk rendelni sokan (főleg Trónok Harcát... (2012.07.31. 15:11) Rövidhír
  • vincu: Atz eseménynél, ami egy egyszeri dolog nem erősíthető, de a csatolt lapná... (2012.07.31. 13:02) Hősök a Vörösfoki-hágón - második rész
  • vincu: Nem is tudom. Nagyon jók az értékei, de solo üzemmódban semmire sem mész ... (2012.07.31. 12:58) Lórien őrzője
  • vincu: sziasztok! Mióta megjelent azóta játszom ezt a játékot is, és még nem ta... (2012.07.31. 02:44) "Egy rég várt ünnepély"
  • Utolsó 20

Szavazás

Mi is a The Lord of the Rings: The Card Game?

2011.05.30. 17:31 HunDrenus

Ez a játék egy úgynevezett "élő kártyajáték" Középföldén. Középföldét és a Gyűrűk Ura történetet úgy gondolom senkinek sem kell bemutatnom (ha valaki mégsem tudná mik is ezek, azok gyorsan nézzék meg a filmeket vagy ha van pár szabad napjuk, akkor elő a könyvekkel!), talán az "élő kártyajáték" kifejezést kevesebben ismerik.

Az élő kártyajáték, avagy living card game (későbbiekben LCG) nem teljesen új játéktípus, lassan három éve létezik. A Fantasy Flight Games többek között ilyen kártyajátékokkal is foglalkozik. Ez a cég adja ki a Call of Cthulhu, Warhammer: Invasion és a Game of Thrones játékokat, idén májusban pedig megjelent a negyedik LCG alapdoboza, ami a Gyűrűk Ura világában játszódik (nem semmi licenszek... már csak a címek miatt is garantált pár ezer vásárló..). Az LCG hasonló a gyűjtögetős kártyajátékokhoz (pl. Magic: The Gathering) azzal a nagy különbséggel, hogy itt egy pakliban nem véletlenszerű lapok vannak, hanem egy előre meghatározott kis csomag. Ennél a játéknál nem kell vadászni a ritka lapokra és csak azért 6-7 paklit venni, hogy végre legyen benne egy ultraritka, agyontápolt sárkányocska... :)

Az LCG kiegészítő paklik havi rendszerességgel jelennek meg, általában néhány egymást követő pakli egy-egy adott témát dolgoz fel (pl. a Cthulhu esetén az Álomföldek paklik vagy az Ősi Ereklyék sorozata). Ezekből a paklikból a játékos összeállít egy neki tetsző (és a szabályoknak megfelelő) paklit és mehet is a játék.

A Gyűrűk Ura LCG rendszere hasonló a többihez, bár itt van egy hatalmas különbség: a játékosok egy csapatban játszanak a játék ellen. Merész lépés ez a változtatás, de sikerült jól megoldani és könnyen játszhatóvá tenni. Az utóbbi időben egyébként egyre gyakoribbak a coop játékok, nem véletlenül.

Az alapdoboz májusban, alig néhány hete jelent meg. Ez a készlet 226 lapot tartalmaz, elég sok kis jelzőt, két nagy "fenyegetettség mérőt". Ez elég két játékos számára (ha többen akarunk játszani, akkor javallott még egy alapdoboz beszerzése). A kiegészítők további 60-60 lapot tartalmaznak (legalábbis az első néhány biztosan ennyit fog).

A játék célja mindig egy előre meghatározott küldetés végrehajtása. Az alapdoboz három küldetést tartalmaz, ami nem tűnik soknak, mégis, a rengeteg lap és a változtatható paklik miatt kellőképp' változatos. A későbbiekben megjelenő kiegészítőkben lesznek új küldetések is.

Minden játékos egy, kettő vagy három hőst irányít, akik minden körben pontokat kapnak amiket különböző lapok kijátszására lehet fordítani. Ezek a lapok lehetnek csatlósok, akik segítik a hősöket a küldetés során; lehetnek hozzárendelt lapok, mint például egy erősebb fegyver vagy egy nemesi cím amik különböző előnyöket biztosítanak; valamint lehetnek esemény lapok, például egy különleges támadás vagy éppen gyógyítás.

Az ellenséges lapok közt találunk szörnyeket, akik nemes egyszerűséggel rátámadnak a játékosokra és egyetlen céljuk minél nagyobb sebeket okozni. A helyszín kártyák a küldetést "hosszabbítják", ugyanis egy-egy helyszín legyőzéséhez fel kell deríteni azt, sok esetben komoly mennyiségű erőforrás feláldozásával. Továbbá vannak itt is esemény lapok, amik még inkább megkeserítik a játékosok életét.

A játék igazi FFG minőség: gyönyörű lapok, remek kidolgozottság, strapabíró, öröm ránézni, megtapogatni minden kis darabját. Igazán megéri az árát, ha valaki szereti a gyűjtögetős játékokat és ismeri Középfölde világát. Az "élettartama" garantált, hiszen hatvan(!) kiegészítő paklit terveznek, versenyekre is számíthatunk, már most rengeteg fórum van ahol ez a játék a téma.

Ízelítőnek ennyit szántam, a későbbiekben jobban elmélyülök a különböző lapokban és várható majd néhány játékmenet más-más paklikkal. Remélem felkeltettem az érdeklődését legalább néhány embernek. :)

Címkék: lotr lcg mi az?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lotr-lcg.blog.hu/api/trackback/id/tr582943847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása