HTML

The Lord of the Rings LCG

Hírek, lapok, szabályok, játszmák és egyéb érdekességek a Fantasy Flight Games kártyajátékáról, The Lord of the Rings LCG-ről.

Utolsó kommentek

  • Elwe: Szia! A LOTR-HU-ra költözött az oldal és kivételesen valamirt most nem ér... (2012.07.31. 18:15) "Egy rég várt ünnepély"
  • vincu: Mi a miniaturemarket.com-ról szoktunk rendelni sokan (főleg Trónok Harcát... (2012.07.31. 15:11) Rövidhír
  • vincu: Atz eseménynél, ami egy egyszeri dolog nem erősíthető, de a csatolt lapná... (2012.07.31. 13:02) Hősök a Vörösfoki-hágón - második rész
  • vincu: Nem is tudom. Nagyon jók az értékei, de solo üzemmódban semmire sem mész ... (2012.07.31. 12:58) Lórien őrzője
  • vincu: sziasztok! Mióta megjelent azóta játszom ezt a játékot is, és még nem ta... (2012.07.31. 02:44) "Egy rég várt ünnepély"
  • Utolsó 20

Szavazás

Amit a világról tudni kell!

2012.01.09. 22:53 Elwe

Mielőtt a szereplőkről kezdünk el beszélni tudnunk kell hogyan alakult meg az a ”Világ” amiben vannak, uralkodnak, szövetségre lépnek és harcolnak a szabad Középföldéért.
J.R.R.Tolkien teremtéstörténete igen érdekes…

 

Minden a ”nagy semmiben” kezdődött ahol csak egy Isten volt -Eru Iluvatar-  Eru jelentése „Az Egyetlen” és a későbbiekben a tündéktől kapott neve: Iluvatar, jelentése „Mindenek Atyja”.
Eru először megteremtette gondolataiból az első ainukat akik szintén istenségfélék voltak viszont csekélyebbek Eru-nál .(Ha hasonlóságot szeretnék mondani akkor az angyalokat tudom felhozni.) Viszont csak Eru rendelkezett világteremtő hatalommal, az ainuk pedig kizárólag a világ megváltoztatásának hatalmával bírtak.
 

14 ainu volt, 7 Úr és 7 Úrnő:
Manwe
Ulmo

Aule
Orome
Námó

Irmo
Tulkas

Varda
Yavanna
Nienna

Vána
Vaire
Este

Nessa

+1 ainu Melkor, később Morgoth - ő is a többi ainuval született, viszont kivételes szerepe miatt nem soroljuk az ainuk közé

A teremtés történetét Ainulindale-nak hívják avagy "Az Ainuk muzsikájának".
Miként teremtette meg Ilúvatar az ainukat gondolataiból, és megkérte őket, hogy zenéljenek, az ainuk sokáig egyedül, vagy kis csoportokban énekeltek, mert mindegyik ainu csak Illúvatar azon gondolatait értette, ami róla szólt, a többi ainuval kapcsolatos gondolatokat azonban nem értették.

(A képen Valinor Két Fája látható, Telperion és Laurelin. Valinor volt a Valák szigete Arda-n ahova halandó nem léphetett. A két fa felváltott virágzása hozta el a napot és az éjszakát. Egy későbbi cikkben közük lesz más szereplőkhöz.)

Később azonban Ilúvatar egy követendő zenei mintát mutatott az összes ainunak, ezért mindenki egymással harmóniában kezdett dalolni.
Miután az ainuk elkezdtek muzsikálni, és már egy ideje daloltak, egyszer csak Melkor olyan gondolatokat kezdett beleszőni a dalba, amit nem Ilúvatar mutatott neki. Ezek a gondolatok diszharmóniát keltettek, ezért Ilúvatar mosolyogva felállt, felemelte bal kezét, és egy új témát mutatott az ainuknak. Ennek ellenére Melkor diszharmóniája uralta a dalt, ezért Ilúvatar másodszorra is felállt, de ez alkalommal elkomolyodott, és jobb kezével egy harmadik témát mutatott be. Azonban már ez a téma sem tudta elnyomni a diszharmóniát ezért Ilúvatar még egyszer, utoljára felállt, és mindkét kezével egy utolsó témával befejezte a muzsikát.

Ilúvatar kivezette az ainukat csarnokából az űrbe, és megmutatta nekik a világot úgy, ahogy a dalukban leírták azt. Az ainuk látták Ilúvatar Gyermekeinek, a tündéknek és az embereknek az eljövetelét is, ami a harmadik témának felelt meg, és ennek láttán sok ainu a Földre (Arda-nak hívták) akart menni, hogy megtegyék az előkészületeket az eljövetelükhöz. Ezalatt a látomás kialudt, amikor a Negyedkor leírásához ért, és Ilúvatar, tudván, hogy az ainuk arra vágynak, hogy a világ ne csak egy látomás legyen, az Ea (szó szerint legyen, a létező világ neve quenya nyelven - egyik a tünde-nyelvek közül) szó használatával megteremtette a világot.

Néhány ainu Ilúvatarral maradt az Időtlenség Csarnokában, de a legtöbben leszálltak a világra. Ez utóbbi ainukat Valáknak hívjuk. A Valák Eán munkához láttak. Céljuk az volt, hogy Arda Ilúvatar Gyermekeinek (emberek) érkezésekor megfelelő legyen a jövevények számára, azonban Melkor mindig elpusztította azokat a dolgokat, amiket a Valák alkottak. Ezért Manwe arra szólította fel az ainukat, hogy vívjanak Melkorral háborút. Melkor először megadta magát, azonban amikor a valák fizikailag érzékelhető alakot öltöttek, ő is követte példájukat, és azután megvívták Ea első háborúját.
 

Melkor, későbbi nevén Morgoth, azaz Sötét Úr. Ő volt Sauron és minden gonosz parancsolója. (Hasonlóság a” Bukott Angyal”)
A Valákról majd később, és közülük is csak arról írok majd többet akinek több szerepe volt vagy csak kapcsolodik valakinek a történetéhez.

 

Röviden ennyi. Így teremtette meg Tolkien saját világát és véleményem szerint nagyon ötletesen. Mindenképpen ezzel a történettel kellett kezdjem hogy legyen logikai menete. Remélem érdekesnek találtátok ezt a cikket ha eddig nem ismertétek ezt a történetet. Ha igen akkor kérjetek olyat amiről nem tudtok sokat és egyből rátérünk egy keresztszálon.

Ehhez a történethez kapcsolódó kérdéseket ide írjátok, az egyéb új témák kérésével a "Mit szeretnétek látni" bejegyzéshez írjatok.

Hannon Lei!

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lotr-lcg.blog.hu/api/trackback/id/tr43532840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balaage 2012.01.10. 10:28:20

Nagyon jól összefoglaltad. Teljesen érthető volt.

Elwe 2012.01.10. 10:39:04

Ezelőtt te olvastad már ezt valahol?

Balaage 2012.01.10. 14:37:55

Silmarillion, de természetesen nem ebben a formában :)

Elwe 2012.01.10. 15:12:41

XD
milyen másik formában lehet?

Elwe 2012.01.10. 15:40:16

Így leírva nem egyértelműek a dolgok. De gondolom akkor neked nem mondtam újat a cikkel :)

Athalay 2012.01.10. 15:50:42

Én is olvastam a Szilmarilokat, de azért csak folytasd a cikk-sorozatodat, mert szerintem jó ötletet választottál.

Balaage 2012.01.10. 17:34:43

Folytasd, mivel sokaknak elég nehéz olvasmány ez, és így mindenki kapott egy tiszta képet a "teremtés történetről". Csak így tovább!!!

puddlepuddle 2012.01.10. 18:06:30

Kicsit kesze-kusza, mert pár név úgy van megemlítve, hogy nincs leírva, hogy jön a képbe. Ilyen például Melkor. Ainuk közt nincs a neve, de akkor ő honnan született, vagy ki volt ő, mielőtt még Morgoth lett.

Elwe 2012.01.10. 18:11:04

@puddlepuddle: Igazad van. Gépelési hiba. Máris javítom.

Melkor is egy volt az ainuk közül csak véletlenül kimaradt a felsorolásból mivel kicsit kilóg a sorból

HunDrenus 2012.01.10. 18:56:01

Nah, ez nagyon jó! Csak így tovább! ;)
süti beállítások módosítása